Talous ja toimeentulo

Syöpä tuo mukanaan kysymyksiä ja huolta toimeentulosta, korvauksista ja erilaisista maksuista. Sairastumisen aiheuttamat muutokset arkielämään, kuten asumiseen, kotona selviytymiseen, toimeentuloon sekä työhön ja opiskeluun liittyviin asioihin voivat herättää kysymyksiä pohdittavaksi. Näissä tilanteissa on mahdollista keskustella sairaalan sosiaalityöntekijän kanssa elämäntilanteesta, sairastumisen aiheuttamista muutoksista omaan, läheisen tai perheen tilanteeseen liittyen sekä saada yksilöllistä ohjausta ja neuvontaa. Sosiaalityöntekijän palvelut ovat maksuttomia.

Lääkekuluihin saa tukea Kelasta. Lääkekorvausoikeuden saamiseksi Kelaan on toimitettava hoitavan lääkärin kirjoittama B-lääkärinlausunto. B-lääkärinlausuntoa tarvitaan myös pitkäaikaisen sairauspoissaolon selvittämiseksi sekä kuntoutustukea ja työkyvyttömyyseläkettä varten. C-lääkärinlausunnolla haetaan mm. eläkettä saavan hoitotukea.

Syöpäjärjestöjen valtakunnallinen etuusneuvonta p.0800 411 303 auttaa lisäksi, jos toimeentulo, sosiaalietuudet tai potilaan oikeudet herättävät kysymyksiä.

Lisätietoa:

https://www.pirha.fi/web/guest/palvelut/sairaalat-tays/syopa

https://www.pirha.fi/fi/web/guest/palvelut/sosiaalipalvelut

https://www.hyvaep.fi/palvelu/aikuissosiaalityo-ja-sosiaaliohjaus/

https://omahame.fi/sosiaalipalvelut-aikuisille