Työelämä ja opiskelu

Syöpään sairastuminen aiheuttaa useimmille sairauspoissaolon töistä tai opinnoista. Valtaosalla sairastuneista töihin ja opintoihin paluuseen löytyy aikanaan sopivat keinot ja ratkaisut.

Jos töihin tai opintoihin palaaminen on hankalaa ja oma työkyky mietityttää, kysy oman alueesi kuntoutuksen asiantuntijalta apua tilanteesi kartoitukseen ja suunnitelman tekemiseen (katso linkit alla).

Mikäli työkykysi on heikentynyt tai uhkaa heikentyä, sinulla on oikeus kuntoutukseen. Työterveyshuolto voi tukea töihin paluuta ja opiskelija saada apua opintojen uudelleen järjestelyyn opiskelijaterveydenhuollosta. Sairaalan kuntoutusohjaaja voi lisäksi auttaa kartoittamaan tilannettasi ja antaa neuvoja ja ohjeita kuntoutukseen hakeutumisessa. Vertaisten tarinoihin ja hyvinvointiasi tukeviin vinkkeihin voit tutustua Syöpä ja työ sivustolla.

Sairausloman aikana saat toimeentulon sairauspäivärahana. Lisätietoa sairauspäivärahasta saat Kelasta, yrittäjänä voit saada tukea toimeentuloosi myös työeläkevakuutusyhtiöstäsi.

 

Lisätietoa:

https://www.pirha.fi/fi/web/guest/palvelut/saipa/kuntoutus-taysissa/kuntoutusohjaus

https://www.hyvaep.fi/palveluryhma/kuntoutuspalvelut/

https://omahame.fi/kuntoutus

https://www.pirkanmaansyopayhdistys.fi/sairastuneelle/syopa-ja-tyo/